» direct naar zoek en menu

Tijdschrift voor webwerkers » Artikel #9

Webstandaarden: doe-het-zelf! - Doe-het-zelf!

Internet is heel geschikt om informatie met elkaar te delen. Dit gaat het beste wanneer die informatie wordt ontvangen zoals de zender hem heeft verzonden. Jarenlang veroorzaakten browsers ruis op de internet-informatielijn. Het WaSP kreeg, als kleine actiegroep, de grote softwarebedrijven zo ver dat ze zich weer aan de spelregels – de webstandaarden – gingen houden. En nu richt WaSP zich tot het gewone volk: tot de bouwvakkers op Internet.

Op de digitale snelweg gelden ook verkeersregels. Zonder die protocollen werkt het allemaal niet. Het is kenmerkend voor internet dat er met open standaarden gewerkt wordt.

Hypertekst is op internet een veelgebruikte informatiedrager. Het is dus logisch dat voor de opmaak daarvan ook standaarden zijn ontwikkeld. De meeste worden door het W3C ontwikkeld. De belangrijkste standaarden zijn momenteel xhtml voor de structuur en cssstyle sheets – voor de opmaak van de hypertekst. Beiden zijn eenvoudig te leren, goed te gebruiken en geschikt voor weergave op allerlei apparaten. Iedereen die websites bouwt, van hobbyist tot professional, doet er dus goed aan die standaarden te bestuderen en te gebruiken.

We kunnen hypertekst met bijbehorende grafische en multimediabestanden van internet plukken en vervolgens op ons beeldscherm toveren met behulp van PC-software: een browser. Gevoed door het succes van internet woedde eind vorige eeuw een bijzonder felle concurrentieslag: de Browser Oorlog. Om hun eigen product te promoten gingen de softwareprocucenten hun eigen truukjes toevoegen aan de browsers, in afwijking van de algemene standaarden. Hierdoor zagen websites in verschillende browsers er – soms fors – verschillend uit.

In 1998 maakten een aantal vrijwilligers in Amerika een website om hiertegen te protesteren: het Web Standards Project (WaSP). Zij richtten hun activiteiten vooral op de producenten van browsers.

Zij kregen het tij mee, want behalve dat de verschillen onhandig werkten voor de webontwikkelaar waren er ook commerciële en maatschappelijke nadelen. Het was bedrijven en overheden inmiddels ook opgevallen dat hun loketten en winkels op internet voor een deel van de burgers en klanten niet goed bereikbaar waren. Dit gaf de browsers een slechte naam...

Inmiddels zijn vrijwel alle browsers geprogrammeerd op basis van de webstandaarden voor hypertekstcodering, zonder eigen toeters en bellen. Met andere woorden: ze geven correct geprogrammeerde hypertekst op eenduidige wijze weer. Iedereen kan met een browser naar eigen keuze de websites in beeld krijgen zoals de bouwers en de uitbaters van deze websites het bedoeld hebben.

Het WaSP kan dus op feestelijke wijze zijn website uit de lucht halen - zou je zeggen. Ze zijn in 2002 echter met een geheel vernieuwde website en een nieuwe missie doorgestart. Waarom?

In de nasleep van de Browser Oorlog zijn het nu de webbouwvakkers die zich soms niet aan de webstandaarden houden. Ze hebben geleerd om zich aan te passen aan de nukken en kuren van de inmiddels verouderde versies van de verschillende browsers. Soms is het nog erger: ze bouwen websites met wysiwyg editors die ‘onzichtbaar’ nog steeds coderen in afwijking van de webstandaarden.

Het WaSP richt zich daarom nu vooral op de webbouwvakkers. Met helder gepresenteerde en actuele informatie over de webstandaarden. De vrijwilligers van WaSP zijn allemaal praktijkdeskundigen - ze helpen ons breder en beter toegankelijke websites te maken.

Het is de moeite waard — een kleine moeite — om van die hulp gebruik te maken en zo je eigen werk verder te verbeteren.

Meer info:
» WaSP: Missie |
» WaSP: FAQ |
» http://www.w3c.nl/

Auteur

Oskar van Rijswijk

heeft de missie en de FAQ van het Web Standards Project (WaSP) vertaald.

Hij werkt bij abvakabo fnv en is al vele jaren vrijwillig en professioneel met projecten op internet bezig.

Publicatiedatum: 07 augustus 2002

Let op

Naar Voren is op 18 juli 2010 gestopt met publiceren. De artikelen staan als een soort archief online. Het kan dus zijn dat de informatie verouderd is en dat er inmiddels veel betere of makkelijkere manieren zijn om je doel te bereiken.

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs