» direct naar zoek en menu

Tijdschrift voor webwerkers » Artikel #28

Flash is leuk - Of dat zou het moeten zijn

Er zijn nog steeds veel mensen die niet vrolijk worden als ze een Flash-site tegenkomen, of als iemand voorstelt om Flash in hun website te gebruiken. Ze denken bij Flash meteen aan die storende ‘loading-balkjes’ die je vaak ziet op dit soort sites. Sommige mensen denken zelfs dat Flash alleen een animatieprogramma is. Herinneren zich vaak nog die irritante intro met stampende housebeat en saaie teksteffecten.

Dat is erg jammer, want sinds Flash op de markt verscheen (in augustus 1996) onder de naam FutureSplash Animator, is er heel veel veranderd. Toen was het inderdaad nog grotendeels een animatieprogramma met een beperkt aantal simpele functies. Dat is nu zeker niet meer het geval. Flash beschikt over zijn eigen scripting taal, Action Script, en kan gebruikt worden voor het maken van dingen uiteenlopend van intro’s tot complete websites, chat-applicaties en nog veel meer.

Waarom hebben veel mensen dan een slecht beeld van Flash? Volgens mij heeft dat een aantal redenen. Er zijn een aantal mensen verkeerd bezig met Flash. Die ontdekken het programma, gaan gelijk aan de slag met een heleboel plaatjes, MP3-tjes van 2 minuten en gooien hier een aantal swish-teksteffecten overheen. Resultaat: een intro van een paar MB met voorbij vliegende teksten, foto’s en natuurlijk dreunende housebeats. Ja, en als er dan ook nog eens geen ‘skip intro’ button is....

Verder heb je het doelgroepprobleem. Een site wordt bijvoorbeeld gemaakt voor mensen met een vette breedband verbinding. Als er dan een gebruiker naar kijkt die het moet doen met een 56K6 modem, zal die niet vrolijk worden van alle loadingbalkjes. Er zijn ook nog een heleboel mensen die denken dat een Flash-site ook altijd flitsend, knallend en vol geluidseffecten en muziek moet zitten.

Irritaties als de “tekst is slecht leesbaar” en “mijn backbutton werkt niet” of “Hoe moet ik mijn site dan gaan onderhouden” komen ook nog vrij vaak voorbij. Maar als je Flash goed gebruikt zijn al deze dingen prima te verhelpen.

‘streamen’

Flash-intro’s zijn bijvoorbeeld heel goed streaming te maken door de inhoud te verspreiden over de tijdlijn. Bekijk de voorbeelden hieronder maar eens.

voorbeeld: niet streaming

Ik heb 12 plaatjes in een Flash-bestand gezet. In het voorbeeld hierboven staan die allemaal boven elkaar in het eerste frame. Omdat Flash nu zodra dit bestand aangeroepen wordt alle plaatjes in één keer moet laden, duurt dit vrij lang. Maar we kunnen die tijd korter maken.

voorbeeld: streaming

In het tweede voorbeeld heb ik de zelfde 12 plaatjes verdeeld over de tijdlijn. Nu hoeft Flash ze niet allemaal in één keer te laden. Je ziet ook: het eerste frame is hier 16 KB, in plaats van 128 KB bij het eerste voorbeeld. Doordat Flash nu niet alles in het eerste frame hoeft te laden verloopt het laden meer streaming. En dat scheelt in dit geval 6,5 sec. Dat lijkt misschien niet zo veel. Maar als je zit te wachten op een site...

Verder kun je een loop van een stukje muziek gebruiken in plaats van een compleet nummer. Dit scheelt een heleboel in bestandsgroote. Vergeet niet de ‘skip intro’ button eronder te zetten. Deze kun je het beste in de HTML onder je Flash zetten. Dan hoeft de Flash niet eerst te laden voordat mensen op ‘skip intro’ kunnen klikken. Zo kunnen bezoekers die het filmpje niet (nog een keer) willen zien meteen door naar je site.

Voor de mensen met een 56K6 modem is er ook een prima oplossing: een ‘smallband’ versie van de site maken (of een vlotte breedbandverbinding nemen ;-)).

Het hoeft niet te knallen

Wie geen knallende site wil, kan ook een heel subtiel geanimeerde Flash-site laten bouwen met kleine animaties en rustige geluidjes. Er zijn al een heleboel subtiele Flashsites. Bijvoorbeeld Trevorvanmeter.com

Trevorvanmeter.com (schermafdruk)

Een hele simpele, strakke website met leuk geluidjes. En veel ruimte voor de prachtige illustraties die hij maakt.

Nog een prachtige Flash-site: Milla.de.

Milla.de (schermafdruk)

Heel subtiel, mooie geluidjes. Je komt in een hele andere wereld. Een hele leuke, bijzondere aanpak en weer eens wat anders dan de gemiddelde bedrijfswebsite!

Iets minder subtiel maar wel prachtig geanimeerd: Tokidoki.it

Tokidoki.it (schermafdruk)

Met veel leuke icoontjes, vrolijke kleurtjes en geanimeerde cartoonfiguurtjes. Enige minpuntje is de fullscreen.

Zo zie je dat er veel stijlen mogelijk zijn met Flash, het hoeft niet allemaal op elkaar te lijken.

Gemakkelijk onderhouden

Wat betreft het onderhouden van een website in Flash, dit is tegenwoordig ook een stuk makkelijker. Als je bijvoorbeeld in staat bent om een simpel gastenboek in je Flash-site te verwerken kun je die heel makkelijk ombouwen tot een mini-CMS.

Je plaatst op je website alleen het ‘leesgedeelte’ van je gastenboek. Het ‘schrijfgedeelte’ plaats je vervolgens ergens anders, waar de bezoeker van je website er niet bij kan. Nu kun je zelf bijvoorbeeld nieuwsberichten toevoegen. Eventuele JPEG-jes zou je met de ‘load movie’-functie in kunnen laden. Dit kan dus eenvoudig en met bestaande technieken. Ik gebruik het bijvoorbeeld zelf op mijn eigen website, BDisOKE.

Problemen als een niet-werkende backbutton zijn niet meer nodig, want dit is nu ook goed te doen in Flash. Je kunt je Flash-site nu zo opbouwen dat de gebruiker gewoon de backbutton kan gebruiken. Dit is een stuk prettiger voor de bezoeker van je site. Zie voor een voorbeeld van een uitstekende uitwerking van deze techniek de site van Relevare.

Goede fonts

En tekst is, als de juiste lettertypes op de juiste grootte gebruikt worden, ook geen probleem meer. Zo zijn bijvoorbeeld Verdana en _sans heel goed te gebruiken voor dynamische tekst. Deze blijven allebei erg strak en zeer goed leesbaar.

Verder kun je ook pixelfonts gebruiken. Deze moeten vaak op een hele pixel geplaatst worden, dus bijvoorbeeld op x: 120 en y: 150. En op een bepaald formaat vaak ook hele getallen zoals 8, 10, 12 etcetera. Je kunt een aantal gratis pixelfonts downloaden op:

Tenslotte

Er zijn nog (te) veel mensen met een slecht beeld van Flash. Terwijl dat al lang niet meer nodig is: Flash is een prachtig programma waarmee je alle kanten op kunt. Van rustige tot stuiterende en knipperende websites, van kunstig geprogrammeerd tot simpel geanimeerd en andersom. Je moet het alleen wel goed gebruiken, op het juiste moment, op de juiste plaats.

(En nee, ik word niet gesponsord door Macromedia!)

Auteur

Boudewijn Danser

werkt en woont in Dordrecht. Sinds oktober 2000 is hij bezig met zijn eigen bedrijf. Gestart als BDisOKE, inmiddels herboren als Studio Monster ontwerpt en bedenkt hij samen met zijn team animaties, websites, game concepten en characters. Heel veel in Flash maar de laatste tijd stiekem ook steeds meer in Photoshop en zelfs 3D Studio Max!

Nieuwsgierig? http://www.studiomonster.nl

Publicatiedatum: 29 november 2002

Let op

Naar Voren is op 18 juli 2010 gestopt met publiceren. De artikelen staan als een soort archief online. Het kan dus zijn dat de informatie verouderd is en dat er inmiddels veel betere of makkelijkere manieren zijn om je doel te bereiken.

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs