» direct naar zoek en menu

Tijdschrift voor webwerkers » Artikel #100

Volgende maand wordt alles beter - Vrijwilligheid werkt (redelijk)

Ergens op het terras onder het genot van een koel biertje ontstond ooit het idee. Of eigenlijk, we constateerde een gemis: er bestond nog geen online magazine voor weblogs. Inmiddels waren er al vele mailinglists van weblogs waar updates en nieuwtjes in aangekondigd werden, maar een breed magazine met nieuws over en door webloggers bestond er niet.

Nu het idee er was, werd het tijd voor de uitvoering. Op dat moment hadden we ‘het idee’, ‘een webdesigner’ en ‘iemand die het idee wilde opzetten’. Het werd tijd voor een uitbreiding! In juni 2002 kwam uiteindelijk de eerste editie van about:blank uit, ‘een maandelijks e-zine door webloggers, voor webloggers’. De opzet is simpel: maandelijks verschijnt er een e-zine én een online editie rond de eerste van de maand. Elke editie bevat zo'n 5 tot 10 artikelen over onderwerpen die webloggerelateerd zijn: bijvoorbeeld een interview, een uitleg over een bepaald cms, een column, enzovoort. De artikelen worden allemaal geschreven door een min of meer vaste club schrijvers (in de afgelopen twee jaar dat about:blank bestaat, zijn er diverse schrijvers bijgekomen en ook weggegaan) die zelf ook een eigen weblog bijhouden (o.a. Merel Roze, Ton, Michiel, David en Frank).

Vrijwillig

Van het begin af aan hebben we duidelijk gesteld dat about:blank op basis van vrijwilligheid is. Geen druk, geen strikte deadlines en geen hiërarchie, het moest vooral leuk blijven. Dit heeft zo z'n voordelen: iedereen heeft inspraak en je draagt alleen bij als je er zin in hebt. Er kleven ook nadelen aan: het is chaotisch en een beslissing blijft vaak uit als deze genomen moet worden. Het uitgangspunt is echter hetzelfde gebleven. Maar hoe ga je daarmee om?

Een online magazine door vrijwilligers brengt dus al snel een aantal ‘uitdagingen’ (leuk woord) met zich mee: hoe motiveer je elkaar om elke editie een artikel te schrijven, hoe zorg je ervoor dat de artikelen op tijd ingeleverd worden, wie heeft wanneer tijd voor wat, hoe forceer je beslissingen zonder de democratische gedachte te verliezen? En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud zelf, slechts de organisatie ervan.

Voor deze ‘uitdagingen’ zijn geen pasklare oplossingen. We gaan uit van eigen verantwoordelijkheid en enthousiasme. Als je enthousiast bent over about:blank, neem je zelf de verantwoordelijkheid om bijdrages op tijd en maandelijks in te leveren. Is het enthousiasme weg, dan stoot je jezelf af. Het is bijna een soort organisch geheel. Het nemen van beslissingen is ook een organisch geheel. Iedereen neemt deel aan de discussie en wie een beslissing wil nemen, zet de discussie om in een standpunt. Het is overigens wel vaak dezelfde kleine groep mensen die de beslissing neemt, waardoor zich min of meer een onbedoelde hiërarchie vormt.

Uitdagingen

Een andere ‘uitdaging’ waar we op dit moment tegenaan lopen, is de interne communicatie. We werken nu met een interne mailinglist. Dat heeft ook zo z'n voor- en nadelen. Het voordeel is dat je direct alles onder ogen krijgt, het nadeel is dat het niet gestructureerd is, door de vele mailtjes raak je al snel het overzicht kwijt. Daarom is nu het idee ontstaan om een intern weblog te maken, zodat de onderwerpen niet versplinteren. Je zou ook aan een forum kunnen denken, maar niet iedereen vindt het prettig om met een forum te werken. Bovendien is het concept 'weblog' ons allen wel bekend. Voorwaarde bij een intern weblog is wel dat men deze regelmatig bezoekt (en leest). Dat regelmatig bezoeken, daar zijn we nog niet uit. Een oplossing zou kunnen zijn om bij elke update een mailtje te sturen, maar dan ben je in wezen weer terug bij af.

Over de inhoud van about:blank is weinig discussie: van het begin af aan is duidelijk gesteld dat ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen inbreng. Er is wel gedacht aan een meer thematische werkwijze, om bijvoorbeeld aan iedere editie een thema te koppelen. De voornaamste reden om niet zo te werk te gaan is de spontaniteit van de bijdrages. Het koppelen van een thema is, creatief gezien, beperkend. Al zijn er wel mensen die graag 'op commando' werken, die liever een onderwerp krijgen opgelegd. Maar over het algemeen zijn de schrijvers van about:blank creatief genoeg om zelf een onderwerp te bedenken.

Waar wel enige discussie over is, is de vorm van de inhoud, of beter gezegd: over de spelling. We zijn er allemaal van overtuigd dat het belangrijk is bijdrages te brengen zonder spel- of grammaticafouten. Elke bijdrage wordt dan ook rondgestuurd ter controle, al wil het door tijdgebrek nog wel eens mislopen.

Ondanks deze ‘uitdagingen’ blijkt onze vorm van open vrijwilligheid wel te werken, want about:blank bestaat inmiddels al ruim 2 jaar. In deze tijd is het één keer voorgekomen dat er geen editie is uitgekomen, de zomerstop van 1 maand in 2003. Wel is de bezetting veranderd, van de groep met schrijvers (7) waarmee we begonnen, zijn er nu nog 2 over (inclusief ondergetekende) en op dit moment hebben we in totaal 11 schrijvers. Vorig jaar is onze designer vanwege een verhuizing en gebrek aan tijd gestopt en na een oproep in about:blank hebben we nu de luxe van zowel een visueel designer als een technisch designer. Menig bedrijf zal daar jaloers op zijn.

Schijn-vrijwilligheid

Uiteindelijk is de gestelde vrijwilligheid misschien wel een schijn-vrijwilligheid. Er ontstaat een soort gezamenlijke verantwoordelijkheid, want het enthousiasme van anderen is aanstekelijk en zet zich om in de benodigde maandelijkse inzet. Het niet bijdragen aan een editie voelt alsof je about:blank in de steek laat, alle vrijwilligheid ten spijt. Dat blijkt ook wel uit afmeldingen voor een bepaalde editie, automatisch wordt een volledige verantwoording afgelegd, terwijl een simpel ‘deze maand lukt het niet’ voldoende is.

Een voorbeeld van onze chaotische vorm van organiseren is de Dutch Bloggies, de jaarlijkse awards voor weblogs. Vol goede moed zijn we als about:blank maanden van tevoren begonnen met de organisatie ervan, maar enkele dagen vooraf is alles pas echt geregeld. Iedereen had wel een inbreng. Sponsoren werden gevonden, een locatie werd geregeld, een speech was geschreven, de catering werd verzorgd en de pers was ingelicht, om maar een paar dingen te noemen. Dit alles zonder dat daar echt mensen voor ‘aangesteld’ waren, ieder pakte zijn ding op. Verre van een geoliede organisatie, maar wel effectief.

Toch willen we meer, want we hebben allemaal het idee dat er meer in zit. We hebben inmiddels bijna 600 leden en ons magazine wordt maandelijks goed bezocht. Er zijn wel ideeën over de toekomst van about:blank. Om bijvoorbeeld een brug te vormen tussen de weblogs en het bedrijfsleven, of als een soort belangenorganisatie, als een aanspreekpunt voor vragen. Ook willen we een professionelere aanpak van de Dutch Bloggies en meer evenementen organiseren. Maar als we dit willen realiseren zullen we waarschijnlijk af moeten wijken van de huidige structuur. Dan zal er een taakverdeling moeten plaatsvinden, verantwoordelijkheden moeten worden uitgedeeld. Er zullen strakke deadlines komen en we zullen afspraken met derden moeten nakomen. About:blank zal wezenlijk moeten veranderen als we meer willen betekenen voor de weblogs.

Volgende maand

Genoeg ideeën over de toekomst en nog meer ambities. Maar niet de durf om af te stappen van het vrijblijvende en door te stoten naar verantwoording. Vooralsnog roepen we elke maand weer dat er ‘meer structuur’ moet komen bij about:blank, dat we ‘knopen moeten doorhakken’, dat we er ‘meer uit kunnen halen’ en dat we het ‘beter moeten aanpakken’. En elke maand stemmen we daar allemaal mee in en elke maand opnieuw weten we:
Volgende maand wordt alles beter!

Auteur

Remco Sikkema

was ooit een van de eerste webloggers in Nederland, sinds juli 1999 had hij een weblog op www.sikkema.net.

Inmiddels is zijn weblog gestopt en houdt hij zich, samen met enkele andere webloggers, bezig met het online magazine about:blank, een maandelijkse E-zine voor en door webloggers.

Publicatiedatum: 27 januari 2005

Let op

Naar Voren is op 18 juli 2010 gestopt met publiceren. De artikelen staan als een soort archief online. Het kan dus zijn dat de informatie verouderd is en dat er inmiddels veel betere of makkelijkere manieren zijn om je doel te bereiken.

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs