» direct naar zoek en menu

Tijdschrift voor webwerkers » Artikel #67

Zoektips voor professionals - Sneller naar de juiste informatie

Er was een tijd dat we naar de bibliotheek gingen en de indexen van het Tijdschrift voor Marketing door moesten bladeren om de juiste informatie en artikelen te vinden. We moesten microfiches van de Volkskrant in een grote licht- en schuifbak doorzoeken en vonden na uren heel soms wat we nodig hadden. Ook nu nog moeten we soms uren zoeken om voor ons werk de juiste informatie naar boven te halen... Tijd voor Zoektips voor Professionals!

Het begin

Goed zoeken begint met het doorgronden van de verschillende opties van zoekmachines. Een echte zoekprofessional maakt gebruik van combinaties van de verschillende opties om zijn uiteindelijke doel te bereiken. Een echte zoekprofessional legt de resultaten van meerdere zoekmachines ook naast elkaar om de sterke punten van een bepaalde zoekmachine helemaal uit te putten. Daarover later meer, eerst maar eens de belangrijkste opties.

Boolean zoeken

De allereerste uitbreiding van de zoekfuncties van zoekmachines was het toevoegen van Boolean. Met Boolean zoeken kun je door tussen de zoektermen AND, OR of NOT te plaatsen je zoekopdrachten specifieker maken en bijvoorbeeld woorden toevoegen dan wel uitsluiten.

Google heeft sinds 1999 ook de gedeeltelijke mogelijkheid om te zoeken met Boolean. Je kunt in Google zoeken met AND en OR opdrachten. Google geeft zelf als voorbeeld: hotels London OR Paris. Je krijg nu zowel de hotels in Londen als in Parijs. Zou je OR niet gebruiken dan zou Google alleen maar pagina’s tonen die zowel hotels in Londen als in Parijs bevatten. Omdat Google standaard zoekt of allebei de woorden in de pagina’s voor komen.

Met betrekking tot Boolean gebruikt Google met name de + en - tekens. Daarbij wordt het plusteken standaard al gebruikt in een zoekopdracht en is dus in feite overbodig. Het minteken maakt echter wel veel verschil en is soms erg handig. Bijvoorbeeld trefwoord1 -trefwoord2. (-teken en dan zonder spatie trefwoord2)

Een voorbeeld: Stel dat je op zoek gaat naar informatie over de zoekmachine ilse, dan kan het van pas komen om Ilse Delange uit te sluiten. Je kunt dan in Google invullen:

ilse -delange.

Onlangs introduceerde Google ook het zoeken met behulp van synoniemen. Je zoekt met synoniemen door een tilde (~) voor je zoekwoord in Google te plaatsen. Door bijvoorbeeld te typen ~communities zoekt Google ook naar sites met het trefwoord Homes en Community.

Zoeken met "Quotes"

Het vinden van goede resultaten wordt een stuk gemakkelijker met het toevoegen van zogenaamde "quotes". Je plaatst twee woorden tussen aanhalingstekens en de zoekmachine gaat op zoek naar de exacte combinatie van de twee woorden. Zoeken naar bijvoorbeeld "alles over zoekmachines" levert alleen maar resultaten op van pagina’s die exact deze korte zin bevatten.

De extra operatoren

Daarnaast heeft Google een steeds groter aantal handige operatoren:

Link: Hiermee kun je achterhalen welke sites naar je linken. Echter, wanneer je Google gebruikt zul je alleen sites te zien krijgen met een Pagerank (waardering) van 4 of hoger. Een tip: probeer ook eens de zoekmachine alltheweb.com voor het vinden van links.

link:www.naarvoren.nl

Site: Hiermee kun je binnen een bepaalde site zoeken. Bijvoorbeeld:

site:naarvoren.nl zoekmachines

Inurl: Dit levert alle documenten op met bijvoorbeeld boolean.html in het url:

Inurl:boolean.html

Stocks: Voor de professionals die actief zijn op Wallstreet is dit een handige toevoeging. Met de toevoeging van stocks: kun je direct up to date koersinformatie van beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven bekijken. Binnenkort kunnen we hier dus kijken naar stocks:google, maar nu zullen we het nog moeten doen met bijvoorbeeld:

stocks:ebay

Uiteraard heeft Google nog meer functies. Deze vind je op: http://www.google.nl/intl/nl/features.html

Het mixen van operatoren en mixen met Boolean

Na de basis is het nu tijd voor het echte werk. Door de zogenaamde operatoren te mixen kun je nog veel dieper gaan met het vinden van goede resultaten.

Een voorbeeld: Stel dat je op zoek gaat naar informatie over de zoekmachine ilse in de site van Planet.nl. Dan kan het van pas komen om ilse Delange uit te sluiten. Je kunt dan in Google invullen:

site:www.planet.nl ilse -delange

Omgekeerd kan natuurlijk ook. Stel je zoekt Ilse Delange, maar wilt even niets weten van de zoekmachine ilse:

delange -site:ilse.nl

Zoeken in de praktijk

Nu we de volledige theorie doorlopen hebben wordt het tijd om deze toe te passen in een aantal situaties die professionals vaker mee maken.

Zoeken naar links

Zoals ik daarnet al aangaf kun je gebruik maken van Google en daar link: typen. Een goede zoeker weet dat de beste resultaten vaak geboekt worden door het combineren van verschillende zoekmachines. En de resultaten te vergelijken. Enkele tips zijn Link-popularity.com en Alltheweb.com

De Grootte van een site

Is het een keer nodig uit te vinden hoe groot een site is om een goede offerte voor het aanpassen van een site af te geven? Type dan bijvoorbeeld inurl:www.naarvoren.nl in en je weet hoeveel pagina’s Google opgenomen heeft.

Zoeken naar de belangrijkste speler in een markt

Regelmatig ben ik op zoek naar Open Source pakketten. Je kunt dan bijvoorbeeld allerlei recensies gaan bekijken, maar je kunt ook de "democratie" zijn werk laten doen. Google kijkt naar de linkstructuur van het internet en bepaalt op basis daarvan hoeveel stemmen een bepaalde site heeft. Deze zogenaamde pagerank kun je opzoeken in de Google directory of in je Google Toolbar. De hoogst genoteerde site zal waarschijnlijk het meeste vertrouwen genieten.

voorbeeld: web development

Blijkbaar scoort "naar voren" op dit moment het beste van alle Nederlandstalige publicaties op het internet.

Zoeken naar wat iemand over jou zegt

Egosurfing is een van de oudste principes van het gebruik van zoekmachines. Sta ik er zelf ook in? Als je alleen maar Jeroen van de Wiel zou invullen zou je een grote verscheidenheid aan Van de Wielen vinden op pagina’s waar ook Jeroenen voor komen. Je zult dan vooral veel sites tegen komen met lijsten van namen zoals uitslagen van sportwedstrijden en geslaagden van middelbare scholen. Het gebruik van quotes levert echter veel beter resultaten op als je mensen zoekt:

"Jeroen van de Wiel"

Ter voorbereiding van een afspraak

Big Brother is watching you... Voordat ik met een nieuwe klant in zee ga wil ik graag even Big Brother spelen en wil ik al het mogelijke te weten komen over de potentiële klant, het belangrijkste personeel en het bedrijf. Sturen ze Spam? Zijn ze in rechtzaken verwikkeld geweest? Zijn het oplichters? Vaak is er wel iets over te vinden, maar dan moet je wel heel erg goed zoeken.

Frauduleuze bedrijven werken vaak met een netwerk van enkele tientallen bedrijfsnamen en even zoveel websites. Een ding doen ze over het algemeen standaard fout: ze registreren de domeinnamen vaak met hetzelfde moederbedrijfsnaam of persoonsnaam. Voordat ik met een nieuwe klant zaken doe maak ik altijd even een rondje langs zowel de Domain-registry.nl, Checkdomain.com en Google.

Op deze manier heb ik al wel eens een opdracht geweigerd doordat ik er achter kwam dat de klant onder andere virussen en andere troep verspreidden. (Met dank aan de goede artikelen op onder andere Netkwesties). Een zoekmachine kan je wel degelijk geld besparen...

Google als woordenboek en als spellingscontrole op het werk

Nu weer even wat luchtiger. De dikke Van Dale en/of Collins (afhankelijk van wat je gebruikt) heeft onlangs afgedaan want Google heeft een erg handige nieuwe functie toegevoegd: Google definities. Door in Google te typen define:trefwoord krijg je uit diverse "glossaries" de definities van het trefwoord.

Een aardig voorbeeld:

define:glossary

levert op: alfabetisch overzicht van over het algemeen technische woorden. Helaas is deze functie voorlopig alleen nog maar in het Engels beschikbaar.

Verder werd ik laatst in verwarring gebracht over of "will be built" met een d of t was.

"Will be build" levert 6,600 resultaten op

"Will be built" levert 349,000 resultaten op

Dan is de kans erg groot dat het goede antwoord "Will be built" is. Let wel: opzoeken in een woordenboek of bij een taalsite is betrouwbaarder!

De Google spellingscontrole is echter nog veel uitgebreider. Probeer maar eens Goegle te typen en Google zal je netjes vragen of je misschien niet toch Google bedoelde.

Google als rekenmachine op het werk

Is je batterij van je mobiel leeg en heb je net even geen rekenmachine op je bureau liggen? Geen nood! Google even 1500*0,19 en Google rekent de BTW gewoon voor je uit! Zelfs met ingewikkeldere opdrachten zoals e^(i pi)+1 weet Google raad mee. Daar geeft mijn mobiel het al lang op...

Nog meer tips?

Zo kan ik nog wel enige tijd door gaan met allerlei ideeën en tips om beter te zoeken. Wil je nog meer leren over zoeken met Google? Kijk dan eens op de google-zoektips.pagina.nl of lees het boek "Google Hacks" van Tara Calishain. De links uit dit boek zijn terug te vinden op de google-hacks.pagina.nl.

Meer over zoeken

Auteur

Jeroen van de Wiel

is Internet Marketeer met liefde voor zoekmachines, linkstrategieën, Viral Marketing en Virtual Communities.

Zijn dagelijks gegoogle en gefroogle vind je op www.Jeroen.com

Publicatiedatum: 12 november 2003

Let op

Naar Voren is op 18 juli 2010 gestopt met publiceren. De artikelen staan als een soort archief online. Het kan dus zijn dat de informatie verouderd is en dat er inmiddels veel betere of makkelijkere manieren zijn om je doel te bereiken.

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs