» direct naar zoek en menu

Voorheen tijdschrift voor webwerkers

Het archief - alle artikelen op een rijtje

nr. titel & auteur het gaat over...
117 Altijd een projectplan
Marrije Schaake
Aan het begin van een project moet je alle relevante afspraken goed vastleggen met je klant. Dat lijkt misschien overdreven, maar het voorkomt veel ellende en zorgt voor een soepel verloop van het proces.
116 Digitale kloof of digitale sprong?
Bart Lacroix
De Verenigde Naties hebben een aantal ambitieuze ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld om de armoede in de wereld terug te dringen. Kan het gebruik van Informatie- en Communicatietechnologieën in ontwikkelingslanden hier een bijdrage aan leveren?
115 Maak meer mogelijk met metadata
Raph de Rooij
Volgens sommigen zijn meta-elementen belangrijk om een website te optimaliseren voor zoekmachines. Volgens anderen hebben ze geen toegevoegde waarde. Zoals altijd ligt de waarheid, ook over meta-elementen, ergens in het midden.
114 Spreek de taal van je klant
Stephen Hay
Vaak lijkt het alsof de doelen van een ontwerper/developer voortdurend in strijd zijn met de doelen van de opdrachtgever. Een eenvoudig stappenplan geeft de juiste kaders aan voor een succesvolle samenwerking.
113 3d: de basisbegrippen en meer basisbegrippen
Arjan Westerdiep
3D Computer graphics zijn niet meer weg te denken in de media en veel mensen zijn inmiddels bezig met het maken van 3d-beelden. Een uitgebreide beschrijving in woord en beeld van de 3d-basisbegrippen.
112 Gemeentelijke websites ontwikkelen
Faruk Ateş & Hayo Bethlehem
Een gemeentewebsite is meer dan alleen een online identiteit: het is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke dienstverlening. Enkele richtlijnen om een gebruiksvriendelijke en toegankelijke site te verkrijgen.
111 Eerste hulp bij online netwerken
Annedien Hoen
Online netwerken kan veel opleveren, maar veel mensen vinden het eng of moeilijk, en soms pakken ze het niet zo handig aan. Met deze tips haal je meer uit je contacten, zonder je eigen identiteit te verliezen.
110 Modern JavaScript
Bobby van der Sluis
Modern JavaScript is de kunst van het schrijven van JavaScript dat in balans is met andere webstandaarden als (X)HTML en CSS. Bovendien is het ook toegankelijk, gebruiksvriendelijk én voorbereid op de toekomst.
109 3 jaar NAAR VOREN
Robert Jan Verkade
Onze site bestaat drie jaar. We hebben een nieuwe opmaak, nieuwe plannen en ruimte voor nieuwe artikelen. En bij dat laatste hebben we jouw hulp nodig!
108 De lastige klant
Gwen Dudok van Heel
Klanten kunnen soms best lastig in de omgang zijn. Een goede voorbereiding in de communicatie kan je dan soms een hoop ellende besparen.
107 Mobiel internet
Simon Collison
Met de stijgende populariteit van mobiele telefoons die geschikt zijn voor internet, wordt het steeds belangrijker om webpagina’s ook geschikt te maken voor telefoons en PDA’s.
106 Browseroorlog?!
Arthur Lugtigheid
Het begint er steeds meer op te lijken dat we aan de vooravond staan van een nieuwe browseroorlog tussen Internet Explorer en Mozilla Firefox. Maar verliezen we door de aandacht voor zo’n eventuele oorlog niet de belangrijkere dingen uit het oog?
105 Het nut van class
Rikkert Koppes
Als je aan een element de class ‘roze’ meegeeft, dan kun je ’m er roze uit laten zien, toch? Dat werkt misschien wel, maar klopt eigenlijk niet. Het moet anders. Over class, id en stijl.
104 Intranet
Lodewijk Schutte
Bijna elk bedrijf van enige omvang heeft wel een intranet. Maar hoe zet je een intranet op? En wat maakt een intranet tot een succes? Enkele aanwijzingen, aangevuld met voorbeelden uit de praktijk.
103 Creative Commons
Björn Wijers
De Auteursrechtenwet beschermt het copyright van al het werk dat je maakt. Maar wat doe je als je sommige rechten wilt delen met anderen, zodat zij kunnen voortborduren op je werk? Creative Commons biedt een antwoord.
102 Meer inhoud
Nicole Mannens
Bezoekers willen duidelijkheid: ze willen met zo veel mogelijk informatie overtuigd worden dat dit bedrijf of dit product de beste keus is voor hen. De juiste inhoud is wat je website effectief maakt.
101 Fout!
Wouter Demuynck, Marrije Schaake en Robert Jan Verkade
Bij het invullen van een formulier op een website kan een hoop mis gaan. Op zo’n moment kunnen we natuurlijk denken dat de bezoeker een beetje dom is. Maar we kunnen er ook voor zorgen dat die bezoeker zo snel mogelijk en op juiste wijze het formulier kan verzenden.
100 Volgende maand wordt alles beter
Remco Sikkema
About:blank is een breed magazine over weblogs. Vanaf het begin hebben we duidelijk gesteld dat alle medewerkers op basis van vrijwilligheid bijdragen. Dat heeft z’n voordelen en z’n nadelen.
99 Piranja
Anja Brand-Heemkerk
Hoe kun je een mascotte ontwerpen die goed bij een bedrijf past en ook voor internet te animeren is? Als je tot een origineel en grappig resultaat wilt komen vergt dat enige tijd en studie.
98 Jezelf verkopen
Jan-Willem Seip
Hoe verkoop je jezelf en je diensten? Je bent toch geen verkoper? Laat staan dat je er één wilt zijn! Een stappenplan waarmee je als webdeskundige succesvol nieuwe klanten kunt werven.
97 IA verkenning
Jesse James Garrett
Informatie-architectuur omvat een breed spectrum van problemen. Maar onafhankelijk van de specifieke context of doelen van een bepaald informatie-architectuurproject is de inzet altijd om structuren op te zetten die effectieve communicatie mogelijk maken.
95 Kerstverlanglijstje
Leonie van Schagen
Voor de feestdagen zijn er een aantal speciale aanpassingen nodig in je webshop om het je klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken cadeaus te vinden en bestellen voor hun familie en vrienden. Tips en ideeën voor een verkoopkrachtige site.
96 Links die zich gedragen
Peter Nederlof
Het is een goede gewoonte om structuur, presentatie en gedrag gescheiden te houden in je websites. Maar stel nou dat je toch dat nieuw scherm wilt openen, of een passende popup wilt tonen... Hoe doe je dat?
94 Illustrator « » Flash
Arjan Westerdiep
In Flash wordt veel gewerkt met Adobe Illustrator-bestanden: de vectorbestanden zijn gemakkelijk te importeren en te schalen. Maar echt heel bijzonder wordt het pas als je bezoekers de Illustrator-plaatjes zelf kunnen veranderen...
93 Design door programmeurs
Erik Nieuwenhuis
Als klanten een beperkt budget hebben wordt een website regelmatig gebouwd door één specialist: de programmeur. Dit resulteert soms in een perfect werkende website die er toch nét niet lekker uitziet. Een aantal eenvoudige tips en handvatten voor een beter ontwerp.
92 Het leiden van het oog
Igor Asselbergs
Kleuren kiezen voor een website is één ding, het toepassen van die kleuren een heel andere. Misschien vormen die kleuren prachtige combinaties. Maar werken ze ook echt?
91 Structuur in de chaos
Peter-Paul Koch
De voorkant van een website rust op drie poten: structuur, presentatie en gedrag. Deze drie poten dienen goed met elkaar samen te werken en strikt van elkaar gescheiden te zijn. Klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet.
90 Pixel art 2
Arjan Westerdiep
Pixel art illustraties maken is al een hele kunst. Als je met je illustraties dan ook nog een Flash-animatie wilt bouwen, kun je zeker de tips in deze tutorial gebruiken. Van schets tot actionscript!
89 Een lekker kleurtje!
Nicoline Wouterlood
De kleurstelling van een website bepaalt voor een belangrijk deel hoe je bezoekers de website ervaren. Kleuren beïnvloeden namelijk emoties, en daar kun je je voordeel mee doen...
88 Haal meer uit je budget
Mark Hurst
Een groot advertentiebudget is natuurlijk prachtig als je veel mensen op een site wilt krijgen. Maar wat heeft dat voor zin als de bezoekerservaring vervolgens slecht is?
87 Zorg voor conversie
Daniël Markus
Stel, je hebt 10.000 euro om het rendement van je website te verhogen. Waarin ga je het in investeren? Verhoog je het marketingbudget? Stroomlijn je je eigen organisatie? Fout! Steek je geld in het verbeteren van de conversie. Dat levert pas rendement op!
86 Gebruiksvriendelijke url’s met PHP
Stijn Steutel
De URL’s van een website vormen een belangrijk onderdeel van de webinterface. Het is daarom een goed streven om ze zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Maar hoe moet zo’n gebruiksvriendelijke URL eruit zien? En hoe zorg je voor al die vriendelijkheid? Een korte uitleg voor PHP.
85 De weg naar de kassa
Leonie van Schagen
Voor veel mensen is producten of diensten aankopen via internet nog steeds onwennig. Je zult een webwinkel daarom zó moeten inrichten dat bezoekers op elk moment goed weten waar ze aan toe zijn.
83 Atom: beter dan RSS
Bob den Otter
Net nu bijna iedereen aan de RSS-feeds is, komt er weer een nieuw syndiceerformaat op. Atom. Maar Atom is zeker geen mosterd na de maaltijd, het kan meer en werkt beter dan RSS.
84 Twee jaar NAAR VOREN
Robert Jan Verkade
NAAR VOREN bestaat twee jaar, of 14 jaar in Internettijd. De puberteit breekt aan! Tijd om heel hard NEE te gaan roepen tegen mensen die zeggen dat ze het beter weten.
82 Webhosting
Verdi Heinz
De verschillen tussen aanbieders van webhosting zijn groot. Waar moet je op letten om er zeker van te zijn dat je met een goede partij te maken hebt?
81 Gebruikersgericht ervaringsontwerpen
Peter J. Bogaards
Aan het ontwerp en de bouw van sites en intranetten leveren diverse disciplines een bijdrage, zoals vormgeving, techniek en communicatie. De combinatie van deze disciplines blijkt echter onvoldoende basis te zijn voor bruikbare en toegankelijke oplossingen.
80 Typografie en internet (2)
Herman van Bostelen
Als grafisch ontwerper voor het web heb je nauwelijks invloed op het formaat en de materiaalkeus waar je ontwerp in getoond wordt. Daarom is het verstandig om een duidelijke visuele structuur in het ontwerp aan te brengen.
79 Goed ontwerp, goede toegankelijkheid
Joe Clark
Ook websites die grafisch ontwerp zeer serieus nemen kunnen toegankelijk zijn voor mensen met een breed scala aan handicaps. Nieuwe methoden en technieken voor maximale toegankelijkheid bij een uitstekend ontwerp.
78 Blind surfen
Struikelblok
Toegankelijk bouwen is natuurlijk leuk en nuttig, maar voor wie doe je het eigenlijk? Struikelblok zocht Paul Erkens, die blind is, op en stelde hem een aantal vragen.
77 Toegankelijk ontwikkelen in flash
Nicoline Wouterlood
Ook in Flash kun je toegankelijke websites bouwen. Vijf stappen die je op weg helpen naar een toegankelijke flashsite, specifiek gericht op visueel gehandicapten die gebruik maken van screen reader software.
76 Gestructureerd Actionscript
Bob Corporaal
Allemaal wel leuk en aardig, die dynamische websites in Flash, maar complex is het wel. Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je structuur aanbrengen met Actionscript.
74 Keihard afmaken
Marnix Pauwels
Je hebt er hard aan gewerkt. Feitelijk klopt je tekst en in principe staat alles er in. Nu begint het leukste deel van je werk: de puntjes op de i zetten. De tekst keihard afmaken.
75 Informatie-architectuur
Peter van Dijck
Informatie-architectuur is een van die modewoorden die regelmatig rondvliegen in de wereld van de webbouwer. Maar wat is informatie-architectuur nou eigenlijk en wat heb je er aan?
73 De kracht van :hover
Peter Nederlof
De huidige versies van Internet Explorer helpen niet mee om :hover in volle glorie te benutten. Door zelfgescripte behaviors aan je CSS te koppelen worden de mogelijkheden onbeperkt.
72 Het gaat om de inhoud
Martijn van Es
Een mooie vorm is leuk, maar als je content weinig voorstelt is je site weinig waard. Tien tips over het maken van de juiste content voor websites.
71 Gebruiksvriendelijke frames
Yohan Creemers
Gebruikers geven de voorkeur aan een vast navigatiemenu, maar aan het gebruik van frames kleven nadelen. Een opsomming van alle bruikbaarheidsproblemen en voor elk probleem een oplossing.
69 Open source marketing
Bart Lacroix
Traditionele marketing werkt niet op internet. Bedrijven die zich online willen profileren gaan op zoek naar nieuwe vormen van marketing die beter aansluiten bij de spelregels van het net. En dat betekent aanhaken bij je klanten.
70 Wiki
Oskar van Rijswijk
De Wiki gaat terug naar de oorspronkelijke gedachten over het delen van kennis met hypertekst. In een Wiki kun je on-line – direct in het browserscherm – hypertekst maken, bewerken en koppelen aan andere hypertekst.
68 Toegankelijk bouwen
Robert Jan Verkade
Toegankelijk bouwen is veel meer dan je site laten testen met een online tool. Een site wordt pas toegankelijk als je de beslissingen die je neemt ook kunt verdedigen omdat ze ten dienste staan van iedere bezoeker. Wat zijn nou echt belangrijke aanpassingen waar je je bezoekers mee helpt?

Verder terug in de tijd?

Archief

Copyright © 2002-heden » NAAR VOREN en de auteurs